FOIRE AUX QUESTIONS

Gyakran ismételt kérdések

Milyen végzettséggel lehet elhelyezkedni egy óvodában Németországban?


Az elfogadott végzettségek tartományonként eltérőek lehetnek Németországban. A diploma típusától függően az óvodai dolgozók vagy az ún. 'Fachraft' vagy az ún. ‘Ergänzungskraft’ kategóriába kerülnek. Ezen a linken lehet tájékozódni a Bajorországban elismert képzettségekről: https://www.egov.bayern.de/kitaberufe/onlinesuche/suche.aspx Magyarországról a következő végzettségekkel lehet pályázni: Óvodapedagógus, Csecsemő- és Kisgyermeknevelő, Gyógypedagógus, Általános iskolai tanár, Szociálpedagógus, Csecsemő- és Kisgyermekgondozó stb.
Mi a különbség a ‘Fachraft’ és az ‘Erganzungskraft’ feladatkörében?


A Fachraft’ minősítésű dolgozók látják el a csoportvezető szerepét és készítik el csoportjuk számára a foglakoztatási tervet. Emellett ők felelősek a fejlődési napló vezetésért és a szülőkkel való értékelő, visszajelző beszélgetések megtartásáért. A fennmaradó feladatokat a kollégák minősítésre való tekintet nélkül osztják meg egymás között.
Milyen fizetésre számíthatok?


Németországban is létezik pedagógus bértábla, mely tartományonként eltérő. Ezen a linken találod a bajorországi bértáblát: https://oeffentlicher-dienst.info/c/t/rechner/tvoed/sue?id=tvoed-sue-2021&matrix=1 Az alapbér szerinti besorolás - szakképesítás alapján - az S4 vagy S8a kategóriákba történik. Az állami intézményekben minden esetben a bértábla szerint történik a díjazás. Fontos tudni, hogy a magánóvodák eldönthetik, hogy a bértábla, vagy egyéni megállapodás szerint fizetik az alkalmazottaikat.
Az alapbéren felül számíthatok egyéb juttatásokra?


Igen, viszont tudnod kell, hogy a kiegészítő juttatások tartományonként és munkáltatónként eltérhetnek. Vegyük München-t példaként. Itt a bértábla alapján az alábbi bérkiegészítés(ek) jár(nak) a pedagógusoknak: - Az S4 besorolásban 2 kiegészítés jár havonta: 1) az ún. Pedagógus bérkiegészítés (bruttó 200 EUR) és 2) a város által finanszírozott bérkiegészítés (bruttó 270 EUR). - Az S8a besorolásban 1 kiegészítés jár havonta: az ún. Pedagógus bérkiegészítés, ami bruttó 200 EUR. Néhány magánóvodában van 13. havi fizetés, illetve év végi bónusz az év közben felhasznált betegnapok arányában.
Hogyan zajlik a felvételi folyamat?


A kiválasztás 3 lépésben történik. 1) Az első körben velünk fogsz beszélgetni. Megismerjük egymást és eldöntjük, hogy elindítjuk-e a pályázatod. Szükség esetén frissítjük az önéletrajzod. Ha tudunk az igényeidnek megfelelő óvodát ajánlani, akkor következik a 2. lépés. Ha nincs olyan nyitott pozíció, ami hozzád illik, akkor kérjük a türelmed, amíg találunk egy neked valót. 2) Az első találkozás az óvodával online történik. Az találkozó előtt segítünk felkészülni az interjúra. A beszélgetés során bemutatkozol az óvodának, illetve felteheted a még nyitott kérdéseid. Az óvoda a motivációdra, a tanulmányaidra és a tapasztalataidra lesz kíváncsi. Ha te is és az óvoda is elégedett, akkor következik a 3. lépés. 3) Személyes interjú nap az óvodában (hospitálás). Itt a lehetőség, hogy teljes képet kapj a munkáról, a csapatról és a munkakörnyezetről. Az óvoda célja, hogy felmérje a szakmai felkészültséged és hogy be tudsz-e majd illeszkedni a csapatba. Ha mind a két fél elégedetten zárja a napot, akkor következik a 4. Lépés. 4) Az utolsó lépés során megegyeztek a munkába állás dátumában, illetve aláírjátok a munkaszerződést.
Hol találok információt a németországi megélhetési költségekről?


A numbeo.com oldalán össze lehet hasonlítani két város megélhetési költségeit.
Milyen szintű német nyelvtudással pályázhatok meg jó eséllyel egy óvodai állást Németországban?


Németországban törvényileg szabályozott az óvodapedagógusoktól elvárt nyelvtudás: minimum B2-es nyelvvizsga szükséges. A pályázáshoz a B2, A1 vagy A2-es nyelvvizsga a legideálisabb. Nem reménytelem B1-es nyelvvizsgával elindítani a pályázatot, ha rendelkezel a szükséges végzettséggel, esetleg van már releváns munkatapasztalatod és a személyiséged, motivációd meggyőző az óvoda számára. Ebben az esetben kezdés után 6 hónapon belül le kell tenned a B2-es nyelvvizsgát. Enélkül az óvodának meg kell szüntetnie a munkaszerződést.